Huwelijk helpt overleven na bypass

Getrouwde mensen die een hartoperatie ondergaan hebben een 3 keer zo grote kans om de 3 maanden die daarop volgen te overleven, dan vrijgezelle hartpatiënten. Dat stellen onderzoekers van de Emory University.

“Een dramatisch verschil tijdens de belangrijkste herstelperiode na de operatie”, aldus onderzoeker Ellen Idler. “Zowel bij mannen als vrouwen vergroot het huwelijk de overlevingskansen aanzienlijk.”

 

 
Vijf jaar
Hoewel het grootste verschil zich voordoet in de eerste drie maanden na de operatie, blijft de positieve invloed van het huwelijk aanhouden tot vijf jaar na de operatie. De kans op overlijden na een hartoperatie is voor vrijgezellen twee keer zo groot, als voor getrouwde hartpatiënten. “De bevindingen benadrukken het belang van echtgenoten tijdens een gezondheidscrisis”, legt Idler uit. “En mannen blijken net zulke goede verzorgers als vrouwen.”

Bypass
De studie betrof meer dan 500 patiënten die een bypassoperatie ondergingen. Alle deelnemers werden geïnterviewd voor de operatie. De overlevingscijfers haalden de onderzoekers uit het Nationaal Overledenen Register.

Een exacte oorzaak voor het verschil kunnen de onderzoekers niet geven, maar ze hebben wel vermoedens. Idler: “De getrouwde patiënten gingen met meer vertrouwen de operatie in. Ze maakten zich minder zorgen over de pijn en over de operatie.”

Bron: www.gezondheidsnet.nl

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten