Buitenlandse homostellen kunnen niet in Nederland trouwen

Het wordt niet mogelijk voor buitenlandse homostellen om in Nederland te trouwen. Volgens minister Bert Koenders (Buitenlandse zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) leidt het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor buitenlanders tot praktische en juridische complicaties.

Op verzoek van D66 heeft het kabinet onderzocht of het huwelijk kon worden opengesteld voor buitenlanders. Volgens D66  zou dat een grote bijdrage kunnen leveren aan de emancipatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s).

Het is niet de meest effectieve manier om de emancipatie van LHBT’s wereldwijd te bevorderen, menen de bewindslieden.

Er zijn geen verdragen of verordeningen die het verhinderen dat buitenlandse homostellen hier mogen trouwen. Maar een dergelijk huwelijk zal in veel landen op weerstand stuiten. Ook wijst het kabinet erop dat het ook nog eens gevaarlijk kan zijn.

Straf

In maar liefst 75 landen staat nog straf op homoseksualiteit. Verder is het homohuwelijk voor veel homobewegingen in het buitenland ook geen prioriteit en zal het slechts voor een kleine elite zijn weggelegd om hier te trouwen, aldus het kabinet.

Het voorstel van D66 is ook besproken met Hivos en COC Nederland. Die hebben volgens de bewindslieden ook ”aarzelingen” bij het openstellen van het homohuwelijk voor buitenlanders.

Bron: Nu.nl

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.