Melding huwelijk: Hoe zit het?

huwelijksaankondiging_hoe_zit_dat
Wanneer je met elkaar gaat trouwen betekent dit niet alleen een geweldig feest en een mooie dag met familie, vrienden, bruidstaarten, de ringen en bruidsjurken, het betekent ook veel geregel.

Het is een leuke en spannende tijd waarin er veel dingen op je af kunnen komen en waarin er – jammer genoeg – ook wel eens iets vergeten wordt. Zorg er daarom voor dat je goed geïnformeerd aan het plannen slaat en maak een agenda waar je de belangrijkste data in noteert. Zo vergeet je bijvoorbeeld niet om je huwelijksplannen bij de gemeente te melden.

Huwelijksaankondiging

Vroeger gingen aanstaande bruidsparen in ondertrouw. Dat wil zeggen dat ze een afspraak maakten in het gemeentehuis om daar officieel hun voorgenomen huwelijk te melden. Een ambtenaar maakte een akte op en daarna werd het huwelijk officieel aangekondigd.

Toestemming krijgen en Bezwaar maken

Dit koste logischerwijs tijd, wat één van de redenen was dat je op zijn laatst veertien dagen voor de bruiloft in ondertrouw kon gaan. Een andere reden was dat er in de tijd na de aankondiging tijd moest zijn waarin anderen bezwaar tegen het huwelijk konden maken.

Begin bruidsdagen

In het verleden stelde in ondertrouw gaan echt iets voor. Het was namelijk het begin van de bruidsdagen en daarom zeker een reden voor een feestje. Het was tevens een teken aan de gasten dat ze de geschenken konden sturen.

Online in ondertrouw

Sinds 1 september 2015 is het niet meer nodig om een afspraak in het gemeentehuis te maken. Vanaf dat moment is het mogelijk om zonder enige kosten elektronisch de gemeente laten weten dat je van plan bent te trouwen. Of dat je een geregistreerd partnerschap aan wil gaan. Je kunt dit trouwens ook nog steeds in het gemeentehuis bij de burgerlijke stand regelen, maar dan is het niet gratis

Verplichte aangifte

Deze aangifte is overigens nog wel verplicht en dient veertien dagen voor je grote dag te zijn ingediend. Deze periode heeft de gemeente nodig om uit te zoeken of er wettelijke bezwaren voor een huwelijk zijn.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.