Wat moet je regelen als je partner is overleden?

Trouwen

Tijdens de mooiste dag van je leven wisselen jullie de ringen uit en beloven jullie elkaar ‘trouw in goede en slechte tijden, in gezondheid en ziekte, tot de dood ons scheidt’ en leggen een gelofte af. Maar wat nou als je partner ernstig ziek wordt en komt te overlijden of plotseling overlijdt? We snappen dat je hier liever niet aan wil denken, maar het is wel belangrijk om het één en ander te regelen als je gaat trouwen. In dit blog lees je alles over wat je moet regelen als je partner is overleden. 

Huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen

Wanneer je gaat trouwen, trouw je automatisch onder huwelijkse voorwaarden. Dat is sinds 1 januari 2018 standaard. Dit houdt in dat jullie een overeenkomst hebben opgesteld waarin het recht op een bepaald inkomen is verdeeld. Het vermogen dat ieder van jullie heeft op het moment dat jullie in het huwelijksbootje stappen, blijft gescheiden. Willen jullie in gemeenschap van goederen trouwen? Dan moet dit bij de notaris geregeld worden. Dit betekent dat alles wat je samen opbouwt tijdens het huwelijk bij een scheiding, zowel goederen als schulden, evenredig wordt verdeeld.

Wat moet je allemaal regelen?

Wanneer je partner komt te overlijden, moet er veel geregeld worden. Het wordt een zware periode en dan moet je ook nog in de administratieve zaken duiken. Toch raden wij je aan om daar zo snel mogelijk mee te beginnen. De kosten lopen anders enorm hoog op.

  • Zorg dat je een akte van overlijden hebt
  • Zoek uit of er een uitvaartverzekering is
  • Zorg dat je en verklaring van erfrecht hebt
  • Ga na of de overledene een levensverzekering had
  • Zet de lopende zorgverzekering en schadeverzekeringen op een rij
  • Informeer instanties
  • Regel de bankzaken
  • Maak een overzicht van de nieuwe inkomsten en uitgaven

Je hebt recht op partnerpensioen

Als je gaat trouwen, heeft je partner recht op partnerpensioen na jouw overlijden. Dit geldt ook onder voorwaarden voor de partner met wie je een samenlevingscontract sluit of een geregistreerd partnerschap aangaat. Wat wordt onder partner verstaan? Iemand met wie je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap mee hebt of waarmee je minimaal een half jaar mee samenwoont en er dus een samenlevingscontract getekend is bij de notaris. Je partner moet aangemeld zijn bij een pensioenfonds.

Een mooi afscheid geven

Wanneer je partner is overleden, wil je hem of haar natuurlijk een mooi afscheid geven. Nu kun je zijn of haar laatste wens in vervulling laten gaan. Wil je vooraf afscheid nemen of wens je een opbaring bij je thuis of in een uitvaartcentra met een persoonlijk afscheid? Dit zijn belangrijke dingen om over na te deken als je partner komt te overlijden. Kies voor datgene wat goed voelt en wat je partner ook fijn gevonden had.

Kosten voor een uitvaart

Voor een standaard uitvaart ben je al gauw € 5.000,- kwijt, maar gemiddeld besteden Nederlanders zo’n € 7.000,- aan het laatste afscheid. De totale kosten zijn afhankelijk van jouw wensen en de keuzes die je maakt. Kies je bijvoorbeeld voor een eenvoudige of luxe kist, verstuur je wel of geen rouwkaarten, komen er veel of weinig belangstellenden, is er een kerkdienst, wordt er een condoleance gehouden en wil je daar wel of geen consumpties bij? Er is van alles mogelijk, maar het gaat er uiteindelijk om wat je zelf wil.

We hopen dat je iets aan dit blog gehad hebt. Mocht je je partner zijn verloren, dan wensen wij je heel veel sterkte en kracht toe.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.